Naslovnica Proizvodnja Vrtni centar Info

Vanjsko bilje

· Aromatično bilje · Grmovi · Niske četinjače · Palme i egzotično bilje · Penjačice · Sitne trajnice · Stabla · Topiari - Forme · Ukrasne trave · Visoke četinjače · Vodeno bilje


Kontakt

Put Narone 124, Metković, Hrvatska
Tel:

Fax:
+385 20 690 631
+385 20 690 632
+385 20 690 633
E-mail: rasadnik.prud@du.t-com.hr

Mediteransko voće

Agrumi

Kawano wase

Stablo: srednje bujno, krošnja gusta sa mnoštvom sitnih listova
Cvatnja: početak svibnja
Plod: pravilan i plosnat
Dozrijevanje: spada u rane sorte, 25.-30.9.

Kuno seto

Stablo: srednje bujno do bujno, rodni izbojci dugi i pravilni, krošnja gusta sa puno listova
Cvatnja: početak svibnja
Plod: parvilan i plosnat, vrlo ukusan s puno soka i šećera
Dozrijevanje: spada u kasnije sorte (05.-20.10.)

Satsuma saigon

Stablo: vrlo bujno
Cvatnja: početak svibnja
Plod: vrlo kvalitetan, plosnat, tanke kore i pogodan za dugo čuvanje
Dozrijevanje: spada u kasne sorte (20.10.-05.11.)

Wakyama

Stablo: srednje bujno sa kratkim rodnim izbojcima
Cvatnja: početak svibnja
Plod: sitan, kruškolikog oblika
Dozrijevanje: spada u rane sorte (20.-25.09.)

Okitsu

Stablo: srednje bujno sa dobro obraslim izbojcima, krošnja pravilna i okrugla
Cvatnja: početak svibnja
Plod: pravilan i plosnat
Dozrijevanje: spada u rane sorte (25.-30.9.)

Chahara

Stablo: bujno do vrlo bujno, krošnja velika okruglastog oblika
Cvatnja: početak svibnja
Plod: kruškoliki i krupni
Dozrijevanje: spada u rane sorte (28.9.-10.10.)

Zorica rana

Stablo: srednje bujno sa mnoštvom rodnih izbojaka, krošnja gusta
Cvatnja: početak svibnja
Plod: plosnat, pravilan i vrlo sočan
Dozrijevanje: spada u vrlo rane sorte (15.-25.09.)

Mandarina Klementina

Stablo: vrlo bujno stablo sa puno rodnih izbojaka koji su prekriveni šiljastim listovima
Cvatnja: početak svibnja
Plod: mal, okrugao sa posebnom aromom
Dozrijevanje: spada u vrlo kasne sorte, berba je kraj prosinca

Washington navel

Stablo: bujno, okrugla krošnja
Cvatnja: početak svibnja
Plod: velik sa obaveznim pupkom na dnu ploda
Dozrijevanje: spada u kasne sorte i to 20.-30.12.

Lisbon

Stablo: vrlo bujno sa dugim izbojcima na kojima se nalazi osrednja količina bodlji
Cvatnja: cvijeta tri puta tijekom godine
Dozrijevanje: sredina studenog
Plod: u prvoj cvatnji su vrlo krupni sa debljom korom, sok jako kiseo, izražena limunska kiselina

Mayer

Stablo: srednje bujno sa mnoštvom kraćih izbojaka stvara izrazito gustu krošnju
Cvatnja: cvijeta tri puta godišnje
Plod: krupni s tankom korom, vrlo sočni
Dozrijevanje: kraj listopada
Karakteristika: pogodan za uzgoj u loncima na balkonima

Kumkvat

Stablo: srednje bujno do bujno, ima mnoštvo kraćih izbojaka
Cvatnja: cvijeta dva puta godišnje
Plod: sitan, sladak, izražene arome
Dozrijevanje: kraj listopada
Karakteristika: spada u dekorativne agrume sa mnoštvom plodova i pogodan je za uzgoj u kući ili zimskim vrtovima

Grejpfrut

Stablo: bujno, stvara veliku okruglu krošnju
Cvatnja: početak svibnja
Plod: vrlo krupan s debljom korom, sočan i blago gorak
Dozrijevanje: kraj prosinca

Poncirus trifoliata

Stablo: bujno, listopadno
Cvatnja: kraj travnja
Plod: okrugao, pun sjemenki
Dozrijevanje: sredinca prosinca
Karakteristika: koristi se kao podloga za agrume a služi i kao dekorativna biljka u vrtu

Mediteransko voće

Petrovača bijela

Stablo: vrlo bujno, okruglog oblika, vrlo obilno i redovito rađa
List: srednje veličine, većinom peterodijelni
Plod: dvorotka; prvi rod krupan, kožica se lako ljušti, meso je bijelo i vrlo sočno, služi za svježu upotrebu; drugi rod srednje velik, kožica se lako ljušti, meso je bijelo i jako slatko, služi za sviježu upotrebu
Dozrijevanje: prvi rod 25.-30.6, drugi rod 30.7.-10.9.

Zamorčica

Stablo: srednje bujno, rodnost je redovita i obilna
List: manji do srednje veliki, većinom peterodijelni
Plod: jednorotka; srednje veličine, kožica je tanka, lako se ljušti, meso je bijelo do blago crveno, vrlo sočno i slatko, služe za svježu upotrebu i za sušenje
Dozrijevanje: od 1.8.-10.10.

Termenjača

Stablo: srednje bujno, rodnost redovita i obilna
List: trodijelni sa malim zupcem
Plod: dvorotka , prvi rod duguljast i sočan, kožica se lako ljušti, boja mesa je žućkasto-roza, spada u vrlo slatke sorte; drugi rod manje sočan, tamnije crvenog mesa, zbog svoje slatkoće vrlo tražen za kućne vrtove
Dozrijevanje: prvi rod 25.-30.6., drugi rod 10.-30.8.

Zimica

Stablo: bujno
List: tamno zeleni i većinom peterodijelni
Plod: jednorotka; okrugao, vrlo sočan, boja mesa je tamno crvena, lako se ljušti, meso je slatko, malo aromatično, preporuča se za svježu upotrebu, a može se i sušiti
Dozrijevanje: od 1.9. do prvih mrazeva

Slatki Barski

Sinonim: slatki mekokorac
Plod: srednje velik do velik, okruglastog oblika, izraženih rebara. Kora ploda mekana, lako s lomi. Boja kore sa sunčane strane crvena, u sjeni žuto zelene boje. Zrno je veliko, tamno crvene boje, vrlo sočno, slatko, ugodne arome. Randman zrna 60-70%. Plodovi pogodni za transport, nemogu se dugo čuvati
Dozrijevanje: vrlo rano u odnosu na ostale sorte

Sladun

Sinonimi: Hercegovački sladun, Sladunac
Plod: srednje velik do velik, okruglastog oblika. Kora ploda je svijetložute boje, a preko cijelog ploda razliveno je ljubičasto crvenilo. Zrno je srednje veliko, crveno, dobrog okusa. Osjetljiv je na sušu, pa pred berbu nakon kišnog razdoblja plodovi raspucavaju.
Dozrijevanje: vrlo rano (kraj kolovoza - početak rujna)

Glavaš

Plod: vrlo velik, okruglastog oblika. Kora ploda je debela, osnovno žute boje, a sa sunčane strane je razliveno crvenilo. Zrno je veliko, vrlo sočno, slatkokiselkasto, svijetlocrvene boje
Dozrijevanje: krajem rujna

Konjski zub

Plod: vrlo velik, okruglog oblika, s izraženim rebrima. Kora ima preko cijele površine izraženu ružičastocrvenkastu boju, te intenzivno crvenilo na osunčanoj strani. Zrno je vrlo veliko, tamnocrvene boje, vrlo sočno, ugodno slatka okusa i umjerne arome.
Dozrijevanje: sredina rujna

Hayward

Stablo: osrednje bujno
Plod: širok, ovalan i velik
Karakteristike: dozrijevanje u prvoj polovici studenoga, vrlo dobro podnosi prijevoz i čuvanje. Za suvrmene nasade ovo je jedina sorta koja se preporučuje za sadnju

Matua

To je sorta koja se sadi kao oprašivač. Cvate srednje rano, ali joj je cvatnja dugotrajna pa je dobar oprašivač za sortu Hayward.
Posebno je dobar oprašivač za toplija južna područja.

Tomuri

Bolji je oprašivač Haywardu od Matue jer se u cvatnji idealno podudara sa Haywardom.
Tomuri je sorta čiji cvjetovi daju obilje peluda

◄ Natrag na proizvodnju...

Rasadnik Prud - Metković
Web: Gala design